SHAHZADEH N. İGUAL
Tahran’da doğdu. İran – Irak Savaşı’na, Tahran’da ilköğretim çağındaki bir çocuğun gözüyle tanıklık etti. 90’lı yılların başında annesi ve kız kardeşleriyle Türkiye’ye geldi.
Orta öğretimini ve Sosyoloji lisansını İzmir’de tamamladıktan sonra dünyayı gezmeye başladı. Tüm topraklara ayak bastı. İpek Yolu’nda uzun bir yolculuğa çıktı. Ortadoğu Dinleri hakkındaki tezini yıllar boyu süren yolculukları sırasında yurtdışında tamamladı. Tematik gezilerde uzmanlaştı. Çoğu İran’da yayınlanan sosyolojik makale ve yayınlara imza attı. İran sinemasından çok sayıda örneğin aralarında bulunduğu eserleri Farsça’dan Türkçeye çevirdi.
Shahzadeh N. İgual, kendisi için yabancı bir dil olan Türkçe’yi okul yıllarında öğrendi. Türkçe dilinde edebi eserler veren ilk ve bugüne dek de tek yazar. İgual’ın ilk romanı eleştirmenler tarafından; çok katmanlı, kimi zaman otobiyografik, İran halkının İran İslam Devrimi öncesi ve sonrası samimi hikâyelerini tarihi gerçekler ile güçlü bir şekilde birleştiren eserler olarak nitelendiriliyor. İgual’ın romanı “Tahran’ın Kırmızı Sirenleri” 2017’de, ikinci romanı “Rolls Royce’u Taramışlar Baba”2018’de, üçüncü romanı “İsfahan’ın Gözyaşları” ise 2020’de yayınlanmıştır.
“İran’ın Dünü ve Bugünü” adlı orijinal seminer konseptiyle, İran’ın tarihi ve aktüalitesi üzerine sosyoloji, etnografya, gelenekler, kültür ve tarih mirası, edebiyat ve yolculuklar üzerinden İran’ı dinleyicilerine aktaran İgual’in davet edildiği salonlar arasında İstanbul, Akdeniz, Ege, Dicle ve Pamukkale gibi üniversiteler, birçok Rotary ve Lions kulüpleri, Türkiye Yazarlar Sendikası, Galatasaraylılar Derneği, İstanbul Rehberler Odası gibi sivil toplum kuruluşları, Setur ve Dünyanın Renkleri gibi saygın seyahat acenteleri, Fransız Kültür Merkezi, Ayna Akademi ve Ortak Yaşamı Geliştirme Vakfı gibi kültürel kurumlar yer alıyor.
İgual, saygın seyahat acentelerinin kültür turlarında seçkin gruplara İranlı bir sosyolog ve yazar olarak eşlik ediyor, anavatanının en önemli değerlerini gezginlerle paylaşıyor, onlar için seminerler, edebiyat söyleşileri ve özel etkinlikler düzenliyor.
Türkiye basınında Shahzadeh N. İgual’in romanlarına ve kültür edebiyat etkinliklerine sıklıkla yer veriliyor.
“İran Edebiyat Turu” konseptini tasarlayıp ilk kez gerçekleştirmenin gururunu yaşayan İgual, “İran Edebiyat ve Sanat Buluşmaları” adlı konseptini de hayata geçirerek Ayşe Kulin, Nedim Gürsel ve Tuna Kiremitçi gibi önemli yazarları, düzenlediği İran gezilerinde İran edebiyatı ve kültürü ile yakından tanıştırdı. Bu edebiyat yolculukları gerek Türkiye gerekse İran medya ve sanat ortamında önemli yankı buldu. İgual İran’da, aynı zamanda dostu olan tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın seminarist olarak katıldığı seçkin yolculuklara da liderlik etti.
2018’de yazıp, prodüksiyonunu da üstlendiği “Bir Gecede Bin Bir Gece” adlı tek kişilik müzikal şiir gösterisinin prömiyeri Okan Bayülgen’in davetiyle Dada Salon sahnesinde yapıldı. Shahzadeh İgual antik ve çağdaş Pers edebiyatından incelikle seçilmiş şiir ve destanlardan parçaları sahnede Farsça ve Türkçe seslendirirken, kendisine eşlik etmek için İran’dan gelen Blues Band grubunun sahnesinde Türk gitarist Akın Eldes de yer aldı. Büyük beğeni toplayan performans, 12 Ocak’ta, Zorlu PSM’de aynı isimle yeniden sahne alacaktır.
İran’da Shahzadeh N. İgual hakkında 3 bölümlük belgesel yayınlandı.
İran’ın komşu ülke Türkiye’ye tanıtılması için gösterdiği üstün çaba ve başarı nedeniyle, İran İslam Cumhuriyeti tarafından bir nişanla şereflendirilen İgual, İranlı Sanayici ve İşadamları Derneği İSİAD tarafından da ödüle layık görüldü. Türkiye’de ve İran’da Shahzadeh İgual’den Kültür ve Edebiyat Elçisi olarak söz edilmesi, yazara haklı bir onur yaşatıyor.
Shahzadeh N. İgual Türkiye Yazarlar Sendikası üyesi, İstanbul ve Madrid’de yaşıyor, yeni romanları, tiyatro oyunları ve yepyeni projeleri üzerinde çalışıyor.
İgual, Arts Club İstanbul’da Zerdüştlük ve İran Edebiyatı eğitimi vererek İran Kültür meraklılarını bir araya getirmektedir.